Miljörummet – medlemmar

I Brf Klyvaren källsorterar vi vårt avfall. Ett välstädat och välskött soprum visar kvalitén på föreningen som sådan och alla medlemmar förväntas bidra på ett ansvarsfullt sätt. Genom välfungerande källsortering har vi ett fräscht soprum och har även lyckats pressa kostnaderna.

Vi värnar om miljön och självklart har också ekonomin en stor betydelse. Om vi slarvar med källsorteringen kan vi vara tvungna att utöka antalet kärl för restavfall vilket innebär en betydligt högre årsavgift, och detta påverkar i slutändan månadsavgiften (med drygt 6 000 kronor per år och kärl). I soprummet finns ovanför varje sopkärl tydlig information från VafabMiljö i Västerås hur soporna ska sorteras.

VIKTIGT!
Fördela materialet i kärlen så att det ena kärlet inte har råge medan nästa kärl bara är halvfullt.
Och, om kärlet är fullt, ställ inte soporna utanför kärlen utan ta dem själv till återbruket.

Rubriker:

  • Tidningar: Dags- och veckotidningar, kataloger, magasin, reklamblad, broschyrer, kontors- och skrivpapper m m. Lägg tidningar löst utan kasse. Papperskassen läggs i kärlet för pappersförpackningar. OBS! kuvert läggs i restavfall.
  • Pappersförpackningar: Juice, mjölk m m, cornflakespaket, tvättmedelspaket, äggkartonger, toarullar, papperskassar, omslagspapper m m. Vik ihop och platta till.
  • Metallförpackningar: Burkar av plåt och aluminium, kapsyler, folieformar, aluminiumfolie, lock av metall, värmeljushållare m m. OBS! inte stekpannor, stålgaller osv.
  • Plastförpackningar: Både mjuk- och hårdplast (även nedsmutsat), små hinkar, refillpaket, plastfolie, burkar, dunkar, flaskor, frigolit m m. OBS! Inte plastpulkor och andra plaster som inte är förpackningar. Packa ihop mjukplasten så ryms det mer i behållaren.
  • Wellpapp: All wellpapp (tjocka kartonger) ska vikas ihop så den tar så lite plats som möjligt.
    OBS! Våra kärl är dimensionerade för mindre kartonger. Stora möbelkartonger och flyttkartonger m m, ska transporteras till Återbruket.
  • Bioavfall: Matrester, kött- och fiskben, fiskrens, räk- och kräftskal, frukt-, ägg- och grönsaksskal, kaffefilter, tepåsar, vissna blommor, hushållspapper, servetter m m.
    OBS! Mycket viktigt med hopvikt påse.
  • Glas: Färgat och ofärgat i olika behållare. Vänligen respektera ”glastiderna”!
  • Restavfall: När du har sorterat efter konstens alla regler finns det sopor som blir över. Det kan vara tand- och diskborstar, CD-skivor, hundbajspåsar och skumgummi- eller gummisaker. Det läggs i restavfall som även brukar kallas brännbart.
  • Övrigt: Lampor, sprayflaskor och batterier läggs i anvisad behållare i soprummet, töms av soprumsansvarig (undertecknad). Det material som inte passar in i kärl, som elektronikprylar i form av musikanläggning, tv, telefon, dammsugare, armatur m m transporterar var och en till Återbruket.

Lars Engvall
Soprumsansvarig